Okolica

Neposredno nad Gozdom Martuljkom se vzpenja vitka skalna piramida, imenovana ŠPIK. Nanj se lahko povzpnemo po dveh označenih poteh. Krajša vodi skozi strmi in zelo naporni Kačji greben, zato jo priporočamo samo ljubiteljem grušča. Druga pot pa obsega 4 ure hoje in je lažja. Pot vodi najprej do Lipnice (2418 m). Ker ni težka, jo oblada vsak dobro telesno pripravljen planinec. Špik pa je le 50m višji odLipnice in ga dosežemo po lažji plezalni poti. Razgled, še posebej proti severu na Centralne Alpe, je čudovit.

MARTULJŠKA SLAPOVA IN KRNICA ZA AKOM -Pri Gozdu Martuljku se visoki julijski vrhovi spuščajo s severnimi stenami prav v dolino Save. Potok Martuljek pada pod krnico za Akom proti dolini v dveh slapovih, dosegljivih po markirnih poteh. Čar martuljških slapov ni v količini vode, kajti voda ima tam, kjer teče čez bele apnenčaste kamnine, barvo safirno modrega kristala.

SREDNJI VRH NAD GOZDOM MARTULJKOM (960 m) – Dolino reke Save Dolinke spremlja na severu z gozdom bogat greben Karavank, ki je ob enem ločnica med Slovenijo in Avstrijo. V višini okrog 1000m oz. 200m nad dolino se strma gozdnata pobočja nekoliko uravnajo, tako da je bilo na njih mogoče urediti pašnike. Kmetje so si postavili domovanja, ki se zaradi načina gradnje harmonično zlivajo s pokrajino. Tu zgoraj lahko uživamo v razgledih na Julijce, ki se vzpenjajo onstran doline. Prijeten je tudi izlet na 1737m visoki karavanški vrh Vošca.