4 SEO smernice, da bo vaša optimizacija spletne strani bolj učinkovita

Podatki nedavne raziskave SEO agencije Databox, pravijo, da kar 67% vseh klikov na Googlu, dobi prvih 5, neplačanih prikazov spletnih strani, s čimer ostaja optimizacija spletne strani, ena izmed najpomembnejših faktorjev prodajnega in marketinškega uspeha internetnih strani, na Googlu (vir 1 – 38 SEO Statistics You Need to Know for Increasing Your Search Rankings [New Data]):

optimizacija spletne strani

Z namenom, da bi tudi vaša optimizacija spletnih strani postala čimbolj učinkovita, so spodaj predstavljene 4 najpomembnejše SEO smernice, s pomočjo katerih boste do prvih uvrstitev na Googlu, prišli tudi s svojimi internetnimi stranmi.

NAMIG: V kolikor vam je pojem optimizacija spletne strani že “domač” in že poznate vse koristi in prednosti, ki jih SEO optimizacija spletnih strani, lahko prinese vašim internetnim stranem, so podrobni koraki kako optimizirati spletno stran, na način, da bo ta uvrščena visoko na Googlu, opisani na povezavi.

Optimizirajte vaš celoten prodajni lijak

Da bo vaša optimizacija spletne strani učinkovita v celoti, ne samo iz vidika odličnih uvrstitev na Googlu, ampak tudi iz vidika doseženih prodajnih rezultatov, ne obravnavajte SEO optimizacije zgolj kot orodje oz. spletni pristop/taktiko, ki vam pomaga vaše spletne strani, pripeljati na prvo stran Googla, ampak predvsem kot startegijo/načrt, ki vam bo pomagalo preko spleta, več prodati.

Številni SEO optimizatorji, ki šele začenjajo z optimizacijo svojih spletnih strani, domnevajo, da za izboljšanje prodaje preko njihovih spletnih strani, zadošča, da z internetnimi stranmi, “prispoihajo” na prvo stran Googla, a nemalokrat po letih vloženega dela, ugotovijo, da tako “opevano” in ciljano prvo mesto na Googlu, za posamezno ključno besedo, ne prinaša želenih prodajnih ciljev.

Ponavadi je glavni razlog v tem, da na njihovi spletni strani, ni optimizirana celoten prodajni lijak.

Prodajni lijak predstavlja identifikacijo vseh “vstopnih točk” obiskovalcev na spletno stran in nikakor obiskovalci na spletno stran ne prihajajo samo na podlagi prikazane vsebine iz naše spletne strani, ki se prikaže kot posledica vtipkanja uporabnikov, določene besede v Google.

seo optimizacija prodajni lijak

NAMIG: Podrobnosti o tem kaj je prodajni lijak, kako deluje in kako ga načrtujte tako, da bo učinkovit v vseh fazah vstopa obiskovalcev na vaše spletne strani, so objavljene na povezavi prodajni lijak Seo-Praktik.

Uporabnike na našo spletno stran želimo pritegovati tudi preko družabnih omrežij, preko informativnih video vsebin na YouTubu, preko email marketinga in na številne druge načine. Hkrati pa imajo različni potencialni vaši kupci, različne potrebe kar se tiče informacij, ki jih v zvezi z vašimi produkti oz. storitvami na spletnih straneh, potrebujejo.

V celotnem spektru prodajnega lijaka nekateri kupci niso še odločeni za nakup, nekateri ne zaupajo povsem vaši spletni strani, nekateri zgolj primerjajo izdelke in storitve različnih ponudnikov, nekateri bi se radi sami priučili storitve, ki jo ponujate sami, itd…

Iz tega vidika, je za optimalno konverzijo potrebno optimizirati vse faze prodajnega lijaka in na spletni strani ponuditi vrsto vsebin, ki jo posamezni, potencialni kupec oz. obiskovalec spletne strani, potrebuje.

Primer – Prodajni lijak spletne strani, kjer se lahko preverja boniteta podjetja [ebonitete.si]

Fantastično zasnovan ima SEO prodajni lijak spletna stran ebonitete.si, kjer je na vstopni strani, obiskovalcem omogočena enostavna pot, da se preveri boniteta kateregakoli podjetja (v Sloveniji).

Uporabnik preprosto vtipka podjetje ali davčno številko podjetja ali matično številko podjetja, in spletna stran mu izpiše bonitetne kazalce iskanega/želenega podjetja:

seo optimizacija boniteta podjetja

Pomen optimizacije url naslova pri SEO

Po podatkih iste SEO agencije, kot jo navajamo na vrhu tega zapisa, je url naslov tretji najpomembnejši SEO faktor v smislu pomembnosti njegove ureditve za potrebe ustrezne SEO optimizacije:

optimizacija strani url naslov

Glede na to, da je optimizacija url naslova na vrhu pomembnosti za SEO, so na Moz-u pripravili sliko o tem kako optimizirati url naslov (vir 3 – URLs), sicer pa vse podrobnosti o tem kaj je url naslov in kako ga pravilno uporabiti za SEO, v slovenščini, najdete na povezavi Kaj je URL naslov.

seo optimizacija spletne strani url naslov

Primer SEO optimizacije url naslova za ključno besedo “trudnice” [trgovina Bambini.hr]

Iz spodnje slike lahko vidite kako bi moral biti optimiziran url naslov. Na sliki je url naslov ponudbe spletne trgovine Bambini, v kateri so predstavljena najrazličnejša oblačila za nosečnice (trudnice):

seo url naslov trudnice

Url naslov (na vrhu slike) je kratek in vključuje samo ključno besedo trudnice. Za ostale ključne besede je potrebno optimizirati ostale spletne vsebine v trgovini.

Dodatni argumenti zakaj biti prvi na Googlu

Optimizacija spletne strani, zato, da se znajdete prvi na Googlu, prinaša spletnim stranem še številne dodatne koristi, kot zgolj to, da vašo internetno stran, če ste prvi na Google, klikne največ uporabnikov Googla.

Koristi, ki izhajajo iz prve pozicije so še:

  • prestiž in pozitivno pozicioniranje blagovne znamke
  • možnost “sprostitve” kapacitet in potencialov za dvigovanje drugih ključnih besed s katerimi še niste prvi na Googlu
  • pasivni zaslužek, saj delo, ko ste enkrat prvi na Googlu, zagotovo ni več tako zahtevno, kot delo ki je bilo potrebno, da ste vašo spletno stran, pripeljali na prva mesta na Googlu

Izjava podjetja, ki na Googlu prodaja vzmetnice (o pomenu prvih mest na Googlu) – Pohistvo123.si

Spodaj je prikazana izjava lastnika trgovine Pohistvo123.si, ki na Googlu, prodaja vzmetnice:

seo prvi na googlu vzmetnice

Po podatkih raziskave No. 1 Position in Google Gets 33% of Search Traffic [Study], v povprečju prvi prikaz na Googlu (med neplačanimi prikazi; oglasi) pritegne kar 53% klikov:

Optimizacija spletne strani & vsebinski marketing

NAMIG: Glede na to, da je optimizacija spletne strani, v precejšnji meri, V PRVI VRSTI, predvsem povezana z t.i. vsebinskim marketingom, so podrobnosti o tem kaj je vsebinski marketing in kako deluje, objavljene v našem članku, na povezavi.

Odličen primer združevanja SEO optimizacijskih veščin in vsebinskega marketinga poglejte v blogih spletne strani TriglavSkladi.si, ki na svojem blogu, redno delijo nasvete o tem kako varčevati.

Viri

1 – 38 SEO Statistics You Need to Know for Increasing Your Search Rankings [New Data]
2 – 17 Best Sales Funnel Examples In 2020 To Help You Convert More Customers
3 – URLs
4 – No. 1 Position in Google Gets 33% of Search Traffic [Study]