Konopljina smola proti menstrualnim bolečinam

Latinska beseda za “mesec”, mensis, je osnova besede “menzes” oziroma “menstruacija”. Povprečen čas med menstrualnimi cikli je približno 28 dni, kar se sovpada tudi s časom ki ga luna potrebuje za svoj cikel. Ob koncu vsakega cikla, žensko telo regenerira maternično tkivo, ti. endometrij, obenem pa se znebi “starega”.

Številne ženske opažajo povečano število menstrualnih krčev, ko je barva njihove menstrualne krvi temnejša, gostejša in nekoliko bolj strjena, kot pa kadar je kri živordeče barve in bolj tekoča. Ker svetlejša kri vsebuje več kisika, jo telo veliko lažje izloči kot pa tisto, ki ji kisika primanjkuje – tukaj nastopijo menstrualni krči.

Tipično alopatsko zdravljenje za lajšanje menstrualnih krčev vključuje nesteroidna protivnetna zdravila (en. NSAIDs) kot so Ibuprofen ali Naproksen.

Kako pa lahko konopljina smola pripomore k lajšanju menstrualnih bolečin?

Konopljina smola in menstualni krči

Čeprav je dobro znano, kako konopljina smola pripomore k obvladovanju (ter lajšanju) bolečin, je bilo do danes opravljeno premajhno število raziskav, ki bi do potankosti razjasnile vpliv kanabinoidov na menstrualne bolečine. Vendar pa lahko dokazani antispazmodični učinki konopljine smole poleg njenih analgetičnih in protivnetnih lastnosti predstavljajo zgodovinsko osnovo za njeno uporabo pri lajšanju menstrualnih krčev.

Raziskava primera pri ljudeh, objavljena s strani raziskovalcev iz nemškega Hürtha, kaže, da so menstrualne bolečine eno izmed številnih stanj, pri katerih se konopljina smola učinkovito uporablja kot analgetik.

Kako jemati konopljino smolo proti menstrualnim bolečinam?

Splošnega pravila pri jemanju konopljine smole ni. Priporočljivo je začeti z manjšim odmerkom, ki ga razdelimo na 2-3 dnevne odmerke. Nato jih tedensko koračno povečujemo, dokler ne začutimo želenih učinkov.

Ker je za uravnovešeno delovanje endokanabinoidnega sistema priporočljivo konopljino smolo uživati na dnevni ravni, mnoge uporabnice (kadar svoj odmerek že ugotovijo) odmerek zmanjšajo, ter ga približno teden dni pred začetkom menstruacije ponovno povečajo na optimalnega.

V skrajnih primerih, ko bolečine postanejo že nevzdržne, lahko iz konopljine smole ter kokosovega masla pripravite tudi vaginalne svečke. Kalup zanje dobite v vaši najbližji lekarni ali specializirani trgovini. Hranite jih v zmrzovalniku ter uporabljate po potrebi.